+36 1 433 2112

Vezeték-nélküli mikrofon és fülmonitor rendszer az ECHO TV – ben (is!)

Részlet a MédiaTechnika magazinból…

Mint azt már korábbi lapszámunkban hírül adtuk, új helyre költözött az ECHO TV

Ezzel egyetemben minden stúdióba vezeték-nélküli SHURE PSM1000 fülmonitor rendszer és szintén vezeték-nélküli SHURE ULX-D mikrofon rendszer került.

A felújított és jelentős mértékben átépített épületben a videó rendszer mellet, a teljes vezeték-nélküli mikrofon és fülmonitor rendszerek cseréje is megtörtént. Az üzembe helyezés óta történt szerzett tapasztalatokról, eseményekről kérdeztük Varga Lajost az ECHO TV műszaki igazgatóját és Almay Pétert a hangért felelős műszaki vezetőt.

A korábbiakban más technológiájú vezeték nélküli rendszereket használtatok, milyen változást hozott az üzemeltetés terén a váltás?

Varga Lajos: Egy mondatban kifejezve: a rengeteg változás nagymértékben megváltoztatta az életünket. Bővebben: gyakorlatilag minden vezeték-nélküli eszköz és maga a technológiai váltás is sok újdonságot jelentett számunkra. Természetesen találkoztunk már korábban is vezeték-nélküli eszközökkel, de teljesen mást jelent egy új rendszerrel dolgozni vagy a napi használatban szerzett rutinnal kezelni azt. Nagy kihívás volt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a költözés közepette kellett elsajátítanunk az új ismereteket.

Mint minden ilyen jelentős változás esetén, az idővel való versenyfutás nyilván nagy gondot okozott. Hogyan sikerült áthidalni ezeket a nehézségeket? –

Almay Péter: Valóban, az idő rövidsége volt a legnagyobb ellenségünk. A rendszer tervezésekor és üzembe helyezésekor a Broadcast Solution Hungary és az Eurhythmics kft. szakértő kollégái voltak a segítségünkre. Sok, esetlegesen csak később jelentkező problémának elejét vették az egyeztetető tárgyalások, a gyors és hatékony szervezés és rendszer-telepítés egyaránt. Az Eurhythmics Kft. – mint, a Shure termékek kizárólagos magyarországi forgalmazója – biztosította számunkra a közvetlen, gyártói terméktámogatást. Ennek keretén belül, már a megrendelést megelőzően is történt előzetes – a meglévő és a beszerzendő berendezésinkre is kiterjedő komplex rádiófrekvenciás és antenna-hálózat – tervezés is, ami természetesen a végleges telepítés és üzembe helyezés során helyszíni rádiófrekvenciás méréssel alátámasztva megismétlésre került. Ennek alapján lett konfigurálva a teljes vezeték-nélküli rendszer rádiófrekvenciás kiosztása.

Okozott-e komolyabb nehézséget a SHURE PSM1000 vezeték-nélküli fülmonitor rendszer megismerése, üzemeltetésének elsajátítása?

Almay Péter: A tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez valóban egy kiforrott termék. Tudomásunk szerint és a más TV-s kollegákkal való beszélgetések alapján a világ számos országában és Magyarországon is már évek óta problémamentesen működnek ezek a rendszerek. Valós diverzitásos vevőtechnológiával rendelkező fémházas vevőberendezésekkel dolgozunk. Első látásra igen összetettnek tűnő, nagyon sok szolgáltatást nyújtó mivolta ellenére is igen könnyen kezelhető a rendszer. Meglepetés volt számunkra a felhasználóbarát felépítés, szinte minden funkció pontosan ott található meg, ahol azt gondoljuk, azaz logikusan felépített menürendszer és kezelőfelület segíti a munkánkat. Minden vevőberendezésünk intelligens gyári akkumulátorral és töltővel került beszerzésre, ez szintén megkönnyíti a napi munkánkat.

És mik a tapasztalatok a SHURE ULX-D vezeték-nélküli mikrofon rendszerrel kapcsolatosan? Mit jelentett számotokra analógról digitálisra váltani?

Almay Péter: Itt is, mint az élet más területén elkerülhetetlen lépés volt a technológiai váltás, a régi beidegződések elhagyása. Egy korszerű televízió stúdióban a kép minőségén túl elengedhetetlenül fontos a hangminőség is. Itt az új helyen már teljes mértékben digitális kép és hangrendszer üzemel!

Varga Lajos: Az új székház berendezéseinek keresésekor fontos volt, hogy kipróbált, megbízhatóan működő rendszer legyen, és mivel a Shure ULX-D rendszere már sok-sok év óta működik igen megbízhatóan 0-24 órás üzemben broadcast környezetben, ezért is esett a választás erre a termékre. Az audió jel már a mikrofon kapszulától, az adóegységtől kezdve digitális jelfolyamon halad végig, ami lehetővé teszi az RF jel titkosítását is. Aztán a vevőegységből már redundáns Dante protokollal haladunk tovább.

És a tapasztalatok? A megnövekedett dinamika tartomány, a hangminőség, a kézi -, és zsebadók egyaránt robosztus időtálló fémházzal rendelkeznek mely a nagy igénybevételnél fontos és a fülmonitor vevőkhöz hasonlóan ezek is gyári akkumulátorral és töltővel kerültek beszerzésre. Megkönnyíti a napi munkánkat, hogy a fülmonitor vevők, a kézadók vagy akár a zsebadók is ugyanazzal a töltő-dokkoló állomással tölthetők, így esetleges meghibásodás esetén nemcsak az intelligens Li-Ion akkumulátorok, hanem a töltőegységek is felcserélhetők egymással. Alapvető szempont volt az üzembiztonság érdekében a lehető legtöbb helyen a redundancia megvalósítása.

Említetted a Dante hálózatot. Van valamilyen más, most bevezetésre került új alkalmazás is ami a vezeték-nélküli rendszerekkel érkezett?

Almay Péter: Igen, teljes Dante hálózatunk van a kiindulási ponttól kezdve egészen a fülmonitor adóegységig, itt a végpontokon a D/A konverziót is Shure eszközök – ANI4OUT I/O boxok – biztosítják. De, van egy másik hálózatunk is szintén cat6 kábellel kiépítve, a Shure berendezések számára. A Shure Wireless Work Bench 6, röviden WWB6 programot használjuk. Ez egy komplex szoftver. Nem csak a pillanatnyi eszközállapot kijelzésére, mint pl.: hátralévő akkumulátor üzemidő jelzésére, RF vagy audió jelszint ellenőrzésére vagy akár a technológiából adódó vevő oldali gain állítására alkalmas, hanem egyesíti a mérő-, tervező- és ellenőrző funkciókat egyaránt.

Így, az indulás óta eltelt több mint közel fél év távlatából nézve, hogy érzed? Ki tudtátok használni a szoftver által biztosított lehetőségeket?

Almay Péter: Az RF mérő részét csak nagyon körültekintően, a tervező részét pedig egyáltalán nem használjuk. Egyrészt, mert pl. az áttervezés és netán egy véletlen mozdulat a teljes rendszerben jelentős és nem kívánt változást eredményezhet, másrészt mert a tapasztalatok is azt mutatták, hogy igen stabil RF kiosztással dolgozunk. Egyszerűen szólva, az indulás óta nem volt szükség a rendszer konfigurációjában beavatkozásra. A monitor funkciót természetesen napi szinten használjuk, ez jelentősen megkönnyíti a munkát. De, mivel a program 24 órában rögzíti a vezetéknélküli berendezésekkel történt eseményeket, ennek már láttuk előnyét.

Felkeltetted az érdeklődésemet. Tudsz mondani konkrét példát?

Varga Lajos: Eddig mindössze csak két alkalommal került sor részletes utólagos elemzésre. Az azonban tény, ha nem lett volna dokumentált eseménynaplónk a vezeték nélküli rendszerekről akkor utólag egyáltalán nem vagy csak az elmondások alapján tudtunk volna következtetni a kiváltó okra. Az esetek elemzésébe bevontunk az Eurhythmics csapatát is, végül a kollégák által leírt események és a vezeték nélküli Shure rendszerek pillanatnyi, de átfogó és részletes információval szolgáló adatai alapján megnyugtató módon és pontosan rekonstruálni tudtuk az eseményeket.

ECHO TV – Broadcast TV station, Budapest, Hungary
ULX-D 20 channel
PSM1000 6 channel
SHURE Product Qty.
P10T 3
P10R 8
ULXD4Q-E 5
ULXD1 20
ULXD2/BETA58 4
RPW186 2
SB900A 32
SBC200-E 8
SBC200 9
PA421A 3
UA834WB 6
UA845UWB 2
UA860SWB 6
UA806 9
RFV-CPB 3
MXA-ANI4OUT-XLR 3
Echo TV